Läs senare

Vi måste visa solidaritet med lärarna i Uppsala

DebattLärarförbundet bör ajournera avtalsförhandlingarna och genom facklig kamp tvinga fram hållbara förhållanden för Uppsalas lärare, skriver Terje Adkins, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Göteborg.

08 mar 2018

Om debattören

Terje Adkins

Huvudskyddsombud

Lärarförbundet Göteborg

I flera år har vi sett hur sjukfrånvaron skjuter i höjden på grund av den alltför stora arbetsbelastningen. Gång på gång sätter vi vår förhoppning till att lagar och avtal ska rädda oss när huvudmannen brister i sitt arbetsmiljöansvar. Men vad gör vi när arbetsmarknadens lagar och regler inte ger skydd utan istället hotar oss genom en tandlös tolkning från myndigheter?

Denna fråga ställer vi oss nu när Arbetsmiljöverket godkänner Uppsala kommuns lönekriterier som bakar in uppenbara hälsorisker för sin personal. I sann ”new public management”-anda vill arbetsgivaren att ökad undervisningstid och större barngrupper ska generera högre lön.

Illustration: Colourbox

Att detta styre kommer skapa ännu sämre arbetsmiljö är ju självklart för alla lärare men inte för dem som är ansvariga för vår hälsa på arbetet.

Vågar vi då förlita oss på en räddning genom en överklagan till Förvaltningsrätten? Knappast. Arbetsmiljöverket har flera gånger visat sig vara alldeles för flata och tyvärr tror jag inte heller att Förvaltningsrätten skulle göra någon annan bedömning.

Det är i stunder som denna vi behöver en stark lärarorganisation som vågar sätta stopp för galenskaper innan de sprider sig. Och då talar jag inte om någon fånig hashtagprotest.

Att ha tillit till juridiken kan vara klokt ibland men denna gång krävs sannolikt andra medel. Nu har vi en huvudman som uppenbart bryter mot god sed på arbetsmarknaden och detta sker mitt under vår avtalsrörelse. Ska vi då vara den sunda parten när huvudmannens spel med vår hälsa gränsar till stridsåtgärder?

Det är i stunder som denna vi behöver en stark lärarorganisation som värnar sina medlemmar och vågar sätta stopp för galenskaper innan de sprider sig till andra delar av Sverige. Och då talar jag inte om någon fånig hashtagprotest utan rejäla fackliga åtgärder.

Därför behöver Lärarförbundets fokus vara på Uppsalas lärare vilket innebär att allt annat får vänta. Det vill säga: Vi behöver ajournera avtalsförhandlingarna och genom facklig kamp tvinga fram hållbara förhållanden för Uppsalas lärare. Det är då vi visar solidaritet och att vi faktiskt är starka tillsammans.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin