Läs senare

Visättraskolan prisad för mobbningsarbetet

Skolan har i handling visat att ”alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”. Det är en anledning till att Visättraskolan tilldelas stipendiet ur Måns Jenningers minnesfond 2019.

av Sten Feldreich
09 maj 2019
09 maj 2019
Visättraskolan prisad för mobbningsarbetet
Foto: Marc Femenia
Foto: MArc Femenia

Gymnastiksalen är fylld till bredden av elever och förväntningar. Stoltheten över att skolan ska uppmärksammas för sitt arbete mot mobbning är inte att ta miste på. Några elever i skolkören skymtar dagens huvudgäst, skådespelaren Morgan Alling, och skriker till av förtjusning.

Morgan Alling och andra talare berättar om sina upplevelser och erfarenheter av mobbning. Allvar blandas med skratt, talarna visar att det finns lösningar på mobbning.

Men för den som inte får rätta stödet kan det sluta allt annat än bra. Det blir knäpptyst i salen när eleverna förstår att fotot av pojken på väggen blev så mobbad att han tog sitt liv. Att det är pojkens pappa — mannen som precis hälsade alla välkomna till ceremonin — som berättar om farorna med mobbning och varför han instiftat priset skolan ska få.

— Jag är jätteglad att få dela ut priset till er skola, eftersom ni förstått hur viktigt det är att ta tag i mobbning, säger Claes Jenninger som instiftat priset till minne av sonen Måns, som 13 år gammal tog livet av sig för att slippa fortsatt mobbning.

— Att ni barn här förstår att säga till någon vuxen om ni ser att någon blir mobbad är jätteviktigt. För det klarar inte den mobbade själv.

Tusentals barn i Sverige går till skolan varje dag med obehag och rädsla att bli mobbade. Några tiotal tar livet av sig varje år till följd av utfrysning och trakasserier. Nio av tio elever som begår självmord har varit mobbade.

När förra årets stipendiat Maya Runhagen, 11 år från Uppsala, berättar om hur hon blev mobbad får hon många frågor från eleverna som lyssnar uppmärksamt.

— Det som gjorde ondast var att kompisar såg vad som hände men ingen gjorde något för att stoppa det, säger Maya Runhagen.

Hon berättar att allt till slut ordnade upp sig när vuxna fick upp ögonen för vad som pågick. När hon sedan kallar fram skolans elevrådsordförande Alek Khajatorian och Aziz Juldashev, sekreterare i elevrådet, stiger jublet i salen. De går båda i sexan och tillhör de äldsta på skolan.

– Det känns stort att ta emot det här priset. Alla vi har hjälpts åt för att få det, säger Alek Khajatorian.

Efter ceremonin träffas skolpersonalen och deltagare i rektorns rum och har en kort genomgång.

Alla är överens om att man behöver prata vidare på lektionstid om mobbning och dess konsekvenser, för att på så sätt bearbeta alla obesvarade frågor som ceremonin gett upphov till.

— Det är ett idogt arbete att varje dag försöka skapa en skolmiljö som ser barnen, så att ingen blir utanför, säger Erik Hall, biträdande rektor och ansvarig för elevhälsan.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin