Läs senare

”Vissa friskolor har inte något vettigt alternativ”

SkolakutenLotta Edholm (L) startade Skolakuten. Nu vill hon bygga ut den så att även mindre friskolor kan nyttja den – mot betalning.

av Niklas Arevik
12 feb 2018
12 feb 2018
Lotta Edholm, Liberalerna.

Skolakuten startade 2012, på initiativ av dåvarande skolborgarrådet, liberalernas Lotta Edholm, i dag oppositionsborgarråd i Stockholm.

– Jag drev igenom det här under kritik. Oppositionen hävdade att det var stigmatiserande för eleverna och att det bara skulle bli värre. Men sen visade en utvärdering att eleverna själva var mycket nöjda. Även rektorerna jag har talat med är positiva.

I höstas öppnade en filial på Östermalm, och nu vill Lotta Edholm bygga ut verksamheten ytterligare. I en skrivelse till utbildningsnämnden föreslår hon att staden ska öppna en skolakut för gymnasieelever som ”riskerar att utgöra en fara för sig själva eller andra” samt att mindre friskolor ska kunna använda sig av den.

– Men då får de betala såklart, detta är en väldigt dyr verksamhet. Det är ett problem att vissa friskolor inte har något vettigt alternativ om de tvingas stänga av en elev, säger Lotta Edholm.

Utvärderingen som genomfördes för några år sedan visade att såväl lärare och rektorer som elever och föräldrar är nöjda med placeringen på Skolakuten. Det framkommer att föräldrarna inledningsvis ofta är kritiska, men att de ändrar sig när eleverna har börjat.

– Till stor del beror det framgångsrika arbetet på att vi lyckats rekrytera väldigt kompetent personal. De får eleverna att känna att all deras arbetstid läggs på dem. Det vore intressant med en vetenskaplig undersökning av hur det går för dessa elever efteråt, säger Lotta Edholm.

ur Lärarförbundets Magasin