Ingår i temat
Sociala medier
Läs senare

Wiki på webben väcker skrivlusten

Klass 5B:s skrivprojekt växer fram i en interaktiv nättjänst. Men vissa dagar flyttar projektet ut i den fysiska verkligheten.

16 apr 2010
Wiki på webben väcker skrivlusten
Foto: Anders G Warne

Liselott Lundberg blickar självsäkert ut genom de stjärnformade rosa glasögonen. Det rosa håret spretar åt alla håll. Den 29-åriga tandläkaren befinner sig just nu på Yttertärnan, en del av Svenska Högarna, för att tävla i programmet »Robinson: Stockholms skärgård«.  
  Även om hon både rör på sig och pratar så finns Liselott bara i fantasin. Hon får liv genom en voki, en liten animerad figur på en webbsida, och genom Ebba Widman, 12 år. Det är hon som har hittat på henne. 
 

Det är en speciell dag i dag, i klass 5B i Myrsjöskolan i Nacka: Robinsondagen. Läraren Sandra Wissting kommer in iförd brun peruk och vit munkjacka, precis som programledaren Robin har på sajten.  
  »Robinson: Stockholms skärgård« är ett skrivprojekt som växer fram på en wiki, en interaktiv skrivplattform, på internet. Alla eleverna i 5B har fått skapa en egen karaktär, och så har de blivit uppdelade i två lag, Yttertärnan och Innertärnan, som bor på var sin ö. Deltagarna får varje vecka ett nytt uppdrag av Robin, och två gånger hittills har de haft Robinsontävling där lagen kunnat vinna priser. I dag är det dags för den tredje tävlingen.  
  – Formen lämpar sig väldigt väl för längre skrivprojekt. Alla vet hur Robinson fungerar, säger Sandra Wissting.  
  – Men vi har skalat ner det så det inte är utröstningar eller öråd. Det är tävlingar och skrivuppdrag. Foto: Anders G Warne

I dag har även Ebba Widman rosa hår, precis som sin Robinsonkaraktär. Hårfärgningsmedlet har färgat av sig på hennes händer, som flitigt rör sig över tangentbordet på laptoppen i klassrummet. Ebba Widman har också en rosa långskjorta och ljusa tights för att likna sin karaktär så mycket som möjligt.  
  Hon tycker om det här lite annorlunda sättet att ha lektion på.  
  – Det är jätte-jätteroligt! Det finns några förutsättningar men man kan hitta på väldigt mycket själv. Man har en bild i huvudet av hur det ser ut på ön, tänker sig in i situationerna och använder fantasin, säger hon.  
  Skrivprojektet hade kunnat genomföras med penna och papper, men att jobba på datorer med nättjänster som wikis medför många fördelar, berättar Sandra Wissting.  
  – Barnen får insyn i varandras texter på ett lättare sätt. Det är klart att de kan läsa varandras texter när de sitter på väggen också, men det är sådana mängder med texter att det inte skulle bli görbart. Sedan har vi föräldrainsynen, att föräldrarna kan klicka in och kolla vad som har hänt även när de sitter på kontoret. Det är en viktig aspekt.  
  Nätet ger också möjligheter att arbeta med multimedia och kombinera ljud, bild och film. Voki-figurerna är ett exempel på det, ett annat är VoiceThread, som är bildspel som man pratar in en berättelse till.  
  För Sandra Wissting sparar arbetssättet även tid och blir mindre betungande när hon ska ge respons.  
  – Skulle jag rätta den där textmängden hade jag fått kånka omkring på en väldig massa tunga böcker. Nu kan jag sätta mig hemma vid köksbordet eller vid vilken dator som helst och se vad de har gjort. Jag satt i en buss på väg till Alperna för några veckor sedan. Då kunde jag se i telefonen precis vad de skrev just då, och kunde gå in och kommentera. 

 


Videoklipp: Se en bit av intervjun med läraren Sandra Wissting och titta in i 5B:s klassrum under Robinsondagen

Sandra Wissting började intressera sig för datorstött lärande på en kurs 2003. Det hon lärde sig tog hon med sig till den 1-3:a hon jobbade med då.  
  – Jag tyckte det var ett kul sätt att förändra undervisningen. Att eleverna kan få känna att de gör fina arbeten, även om de inte tycker att de skriver så snyggt, till exempel. Det blev en väldigt snygg och proffsig framställning, och det växte de av.  
  Det gav mersmak och under åren har hon provat sig fram, testat nya nättjänster, interaktiva skrivtavlor och skrivprojekt. Föregångaren till Robinsonprojektet hette Villa Mimmi och utspelade sig i ett hyreshus. Sandra Wissting visar en skarpt uppåtgående kurva med handen.  
  – Skrivglädjen var helt enorm. Jag kan se när de loggar in, och de satt på kvällar och helger ibland också, för de hade kommit på någonting som de ville skriva dit om sin karaktär.  
  – Det var startskottet. Sedan ville jag göra något liknande men inte samma sak. Jag måste ju själv ha lite roligt också! Jag skulle aldrig kunna bli en sådan där lärare som tar fram sin pärm efter tre år och gör samma sak igen. 

Foto: FaksimilKlassrummet sjuder av förväntan den här speciella dagen som eleverna fått bestämma över helt själva. För en gångs skull får de äta godis i skolan, och många har med sig välfyllda, färgglada påsar.  
  Ett par av eleverna har på sig peruker, någon har en stor hatt, alla har speciella kläder som ska likna karaktärernas. På väggen sitter elevernas tecknade kartor över de två öarna, med lägren inritade och även potatisland, hinderbana, en brygga och annat väsentligt för miljön på Inner- och Yttertärnan.  
  Det är dags för den tredje Robinsontävlingen under skrivprojektet. Medan det mesta i berättelsen om Robinson utspelar sig i barnens fantasi, med stöd av uppdrag som Robin ger dem, sker själva tävlingarna i den fysiska verkligheten.  
  – Jag ville visa att bara för att man jobbar med datorer så behöver man inte sitta still precis hela tiden, säger Sandra Wissting.  
  Hon står vid sidan av och tittar på när eleverna lägger sig på golvet och håller i varandra, medan en från varje lag ska dra loss medlemmarna i motståndarlaget.  
  Skriken försöker överrösta varandra, och stiger till öronbedövande nivåer som måste höras vidare till de intilliggande klassrummen. »Ta inte mig!« »Aaaaa!« »Nej, mina byxor!«  
  5B är en pilotklass. När eleverna började fyran fick alla var sin bärbar dator att arbeta med i skolan. I början var det stora skillnader i datorkunskaper, men det har jämnats ut nu.  
  – Det är roligare och bättre att skriva på datorn än med block och penna, säger Douglas Lilja, 11 år.  
  – Robinson är väldigt annorlunda. Det är inget man tror att man ska få göra när man går i femman, säger han.  
  Dagens skrivuppdrag handlar om att skriva om tävlingen och den efterföljande grillfesten. Sandra Wissting ger lite uppslag.  
  »Vad åt man för något? Vilka satt ni och pratade med vid lägerelden? Vad pratade ni om? Hände det något annat?« 

Elsa Törnqvist sitter med rosalockig peruk och skriver om Gudrun, en sur tant på 68 år som har med sig en simring som personlig sak till ön eftersom hon inte kan simma. Hon har en kompis i det andra laget, jämnåriga Gunnel.  
  – Vi ville göra tanter, och jag kanske var sur den dagen, så då blev hon lite sur. De gillar att fika och sura.  
  Hon tycker hon lär sig av att skriva på wikin.  
  – Jag är inte så bra på att stava, men det har blivit mycket bättre. Man lär sig att tänka och hitta på en massa saker, säger hon. Sandra Wissting går runt i klassrummet, läser över axeln, ger tips och kommenterar val av typsnitt, teckenstorlek, stavning, styckeindelning med mera. I takt med att allt fler blir klara med sina texter far händerna upp i luften. »Sandra! Eller jag menar Robin!« Sandra läser igenom allas texter innan de får gå vidare och skapa en VoiceThread om grillfesten.  
  På rasten slår sig Sandra Wissting ner i lärarrummet där kollegan Maria Grönkvist som är lärare i parallellklassen frågar henne om en enkät hon ska skicka ut till föräldrar. Sandra tipsar om att hon måste lägga till ett fält för namn eftersom tjänsten inte kräver inloggning.  
  Det är genom informella möten över en kopp kaffe som lärarna tipsar varandra om nättjänster.  
  Att många frågar just Sandra Wissting beror på att hon jobbar halvtid som e-utvecklare på kommunen sedan ett och ett halvt år tillbaka.  
  Nacka satsar mycket på vidareutbildning för lärarna och datorer till eleverna.  
  – Ska man satsa på eleverna måste de ha tillgång till datorerna när de behöver dem, inte bara torsdagar mellan 11 och 12. Du får ingen kontinuitet då, och de lär sig inte använda dem på ett bra sätt. Då blir det fortfarande bara en leksak för dem, säger Sandra Wissting. 

För att den datorstödda undervisningen ska fungera måste den integreras i alla ämnen, menar hon.  
  – Den här tekniken kommer att vara en naturlig del av allt de gör framöver, och då måste eleverna kunna värdera det de ser på webben. Hur hittar man, var ska man söka? Är det här en tillförlitlig sajt?  
  Källkritiken är väsentlig, liksom att kunna göra korrekta källhänvisningar och att veta vilka bilder du får använda.  
  Själv använder Sandra Wissting sociala medier för att utbyta tankar och idéer med andra lärare. På mikrobloggtjänsten Twitter har hon byggt upp ett stort kontaktnät.  
  – Jag har flera kontakter på Twitter som jag aldrig har träffat, men som jag mycket väl kan haka på om det är något som ska planeras.  
  Just nu håller hon på att förbereda ett TeachMeet, en träff för lärare intresserade av informations- och kommunikationsteknik (IKT), som ska hållas i maj, tillsammans med några av sina Twitter-kontakter. 

Robinsondagen börjar lida mot sitt slut, och elevernas wikisidor har fyllts på med ännu ett avsnitt om vad som hänt på ön. Det blev en rolig dag, men Ebba Widman är besviken å sin karaktärs vägnar. Hennes lag förlorade tävlingen.  
  – Nu måste vi börja vinna. Vi har ätit gädda till varje måltid. Man tröttnar på det.

Foto: Anders G WarneSandra Wissting
Ålder: 33 år
Jobbar: som lärare i matematik och NO på Myrsjöskolan (50 %) och e-utvecklare på Nacka kommun (50 %).
Bakgrund: 1-7-lärare i matematik och NO. Har jobbat på Myrsjöskolan sedan 2002.
Bor: lägenhet i Nacka
Fritid: sjunger, åker skidor, gillar att resa
Favorittjänster på nätet just nu: VoiceThread (ljudsatt bildspel), PBworks (för att skapa en wiki), Glogster (interaktiva planscher)
Blogg: Från Sandras horisont
Twitter: som @sandrawissting

Alla artiklar i temat Sociala medier (10)

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin