Läs senare

Ylva Johansson får utökat ansvar för skolfrågor

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) får inflytande även över regeringens skolpolitik. Det blir följden av att statsminister Stefan Löfven (S) organiserar om i regeringen och låter Ylva Johansson bli ansvarigt statsråd för att samordna regeringens etableringspolitik för nyanlända flyktingar.

24 feb 2016

– Det finns inga begränsningar inom vilka områden jag får ta initiativ, säger Ylva Johansson till TT.

   I en intervju med Dagens Nyheter nämner Stefan Löfven utbidlningspolitiken och bostadspolitiken. Men han vill inte kalla Johansson för ny integrationsminister.

   – Man får kalla det vad man vill, men det kommer inte att stå så på titeln. För mig är inte titlarna viktiga utan att vi får ett bra jobb gjort, säger Stefan Löfven till DN.

Ylva Johansson vill inte betraktas som en överrock åt utbildningsminister Gustav Fridolin och bostadsminister Mehmet Kaplan, båda miljöpartister, och betonar att hon har ett gott samarbete med sina kollegor.

   – Jag ser inte framför mig att jag kommer köra över någon av mina kollegor, men jag kan driva på arbetet, säger hon.

   Att Johansson får en samordnande roll ska enligt henne inte ses som att regeringen har misslyckats med integrationspolitiken.

   – Jag ser det verkligen inte så, tvärtom står vi inför större utmaningar än man kunde ana för ett år sedan.

   På frågan om vilka konkreta förslag hon har i och med sin nya roll, nämner Ylva Johansson att hon bland annat för samtal med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Ylva Johansson pekar även på att hon vill att arbetet med att få ut nyanlända i samhället ska bli mer effektivt.

   – Vi står inför väldigt stora utmaningar och då gäller det att staten är så effektiv som möjligt och att alla pusselbitar faller på plats. Det är mitt uppdrag.

Inte heller Gustav Fridolin tycker sig ha fått en överrock. Förändringen är, enligt honom, en gemensam önskan från Miljöpartiets båda språkrör och statsministern.

   – Sverige får inte fastna i en debatt om volymer, utan vi måste se till att de människor som kommer från krig och flykt faktiskt får en möjlighet att komma in i Sverige, säger Gustav Fridolin till TT.

   – Då måste vi jobba ihop.

   Han ser förändringen främst som organisatorisk, och en förstärkning av den samordningsroll som Ylva Johansson redan har haft som arbetsmarknadsminister.

I intervjun med DN medger Stefan Löfven att regeringen haft svårt att föra en sammanhållen politik när det gäller etableringen av nyanlända.

   – Nu behöver vi en helhetssyn på hela den här processen och att det är ett statsråd som är senior och som kan det här med regeringskansliarbetet.

   För att bättre kunna hantera flyktingsituationen har ett nytt kansli inrättats i regeringskansliet. Kansliet SIRF, Sekretariatet för samordning och inriktning i regeringskansliet för flyktingsituationen, leds från arbetsmarknadsdepartementet.

   Uppdraget är att ta ett helhetsgrepp om mottagandet och processen för att människor ska komma i arbete. 

ur Lärarförbundets Magasin