Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Yttrandefriheten har lågt i tak på många håll

Chefredaktören har ordetLärarnas tidnings temanummer om tystnad öppnade slussar. Jag fått in mängder av berättelser från lärare som har varit förbannande, ledsna, orättvist behandlade, tystade, uppgivna, misshandlade och revanschsugna, skriver chefredaktör Annica Grimlund.

17 maj 2011
Annica Grimlund.

Efter vårt temanummer om tystnad (nr 9/11) har jag fått in mängder av berättelser från lärare som har varit förbannande, ledsna, orättvist behandlade, tystade, uppgivna, misshandlade och revanschsugna.

En brevskrivare avslutar sitt brev med »i skrivandets stund sitter jag med hjärtklappning, tryck i huvudet och torr mun, bara av att återuppleva dessa månader i tanke och skrift«.

Det berör och upprör hur lärare behandlas och hur dåligt demokratin fungerar på vissa arbetsplatser. I många fall måste vartenda arbetsmarknadsavtal och alla etiska regler ha åsidosatts.

Berättelser om maktmissbruk och vänskapskorruption förekommer också i breven.

Hur skolledningen reagerar på åsikter eller kritik från den enskilda läraren eller facket beror ofta på hur skolan egentligen mår. Har man oturen och hamnar i en dold konflikt på en arbetsplats där chefen är otrygg och verksamheten otydlig, är det lätt att bli utsedd till syndabock.

Några av breven kan ni själva läsa på sidan 31. Ni som läser tidningen regelbundet vet att vi inte brukar ta in anonyma insändare. Men den här gången har vi gjort ett undantag.

Lärare är på många sätt demokratins och yttrandefrihetens grundare hos varje ny generation. Samtidigt vågar en del själva inte utöva sina rättigheter i rädsla för repressalier. Ursäkta mig, men det är helt enkelt för jävligt. †

ur Lärarförbundets Magasin